Energiebesparen

Thema energiebesparing is bijgewerkt op

Energiebesparing: wanneer een warmtepomp?

Door de aangescherpte klimaatakkoorden lijkt energie besparen een ‘moetje’. Toch is energie besparen ook financieel zeer aantrekkelijk gezien de periode die u in uw huis zult wonen. Energiebesparing levert elk jaar weer voordeel op. En de BENG eis moet een reden zijn om met beschikbare budget een prima energiebesparing te realiseren, in plaats van het huis zonder visie vol te stampen met zogenaamde energiebesparende prullaria om de BENG-norm te behalen.

Met een goed plan is een woning te ontwerpen die ten eerste comfortabel is en ten tweede energie bespaart. Interessant, omdat de energieprijzen hoog zijn en de energierekening elke maand weer wordt betaald.

Stop verspilling

Energie besparen begint met het voorkomen dat energie wordt verspild. In een gemiddelde woning is de grootste energiekostenpost de verwarming van het huis. Energiebesparing begint dat ook hier.

De eerste energiebesparings­maatregel is het beperken van de warmteverliezen van de woning. Met moderne bouwmaterialen en bouwtechnieken zijn muren, vloeren en daken uitstekend te isoleren. Het beperken van warmteverliezen door ventilatie met behulp van een warmteterugwin-unit levert een energiebesparing van 20-30% op voor verwarming.

Prijsstijging gas en stroom

Voor consumenten (kleinverbruikers) stijgen de energieprijzen fors sinds 1996. Dat komt onder meer door vraag en aanbod naar olie op de internationale markt, politieke akkoorden in relatie tot een beter milieu en verhogingen van binnenlandse accijnzen en BTW.

In de grafiek zijn de prijsstijgingen voor aardgas, elektriciteit en algemene prijsindex (inflatie) sinds 2000 in de tijd uitgezet. Interessant is dat de elektriciteitprijs de laatste jaren de algemene prijsstijging volgt. Mogelijk heeft dat te maken met de overname van twee grote nederlandse energieproductiebedrijven (Nuon en Essent) door buitenlandse energieproductiebedrijven in 2009.

De prijsstijging voor aardgas stijgt flink harder dan voor elektriciteit en de algemene inflatie. De laatste 10 jaar is de lineaire prijsstijging voor aardgas meer dan 10%.

Door te investeren in een All Electric of gasloze woning is dus een flink hoger rendement te behalen.

offerte aanvragen

Ynergy logo

Pak het gasverbruik aan

energieprijsontwikkeling
Grafiek prijsstijging aardgas en elektriciteit vergeleken met inflatie. Consumentenprijsindexcijfers (jan 2000 = 100%) Data: CBS

Mail Ynergy

Bel nu 06 180 15 667

Home page Ynergy